Domowe masło w mniej niż 2 minuty – czy to możliwe? Owszem! Choć z pewnością nie zgodzą się ze mną tradycyjne gospodynie domowe, bo przecież robienie masła nie może trwać tak krótko. Prawda, tradycyjne metody pochłaniają dużo czasu, ale może to właśnie dzięki temu poświęceniu domowe produkty tak nam smakują?
Prawie każdy wie, że aby masło zrobić należy zaopatrzyć się w mleko, takie prosto od krowy. Mleko musi postać, by oddzieliła się śmietana. Śmietanę należy zebrać ostrożnie i można przystąpić do ubijania. Tradycyjne maselnice są bardzo stylowe, a praca na nich to nie lada trening siłowy! Po wielokrotnym „wstrząśnięciu” śmietany oddzieli nam się w końcu tłuszcz (masło) od maślanki. Tak powstałe masło to prawdziwe masło – pyszne, zdrowe, swojskie.
Czy w XXI wieku stać nas na takie czasowe poświęcenie, skoro w markecie można za kilka złotych kupić gotową kostkę? Uważam, że powinno nas stać na właśnie takie poświęcenie czasu, ponieważ po pierwsze to dużo zdrowsze rozwiązanie, po drugie daje dużo satysfakcji, a po trzecie współczesne roboty kuchenne doskonale pomagają nam w jego produkcji.
Uważam więc, bo sama sprawdziłam wielokrotnie, że domowe masło można zrobić w mniej niż 2 minuty! Zaintrygowani? Zapraszam na przepis:
Zaopatrzmy się w śmietankę minimum 30% (zawartość tłuszczu) – najlepsza byłaby swojska, ale jak się nie da to można też kupić taką ze sklepu. Wskazówka: poczekajmy aż nabierze temperatury pokojowej, wtedy łatwiej będzie zrobić masło.
Śmietankę wlać do naczynia, najlepiej wysokiego i wąskiego, może być słoik, miska.
Ubijać mikserem na najwyższych obrotach.
Początkowo ubije nam się śmietana, ale my ubijamy dalej! Po kilku chwilach zaobserwować można pojawiające się grudki tłuszczu i oddzielający się płyn – maślankę. Ubijać jeszcze przez chwilę, aż tłuszcz wytrąci się całkowicie i maślanka będzie przypominać najzwyklejsze mleko. Cały proces trwa mniej niż 2 minuty!
Masło umieścić na sicie i odciskać/odcedzać krople maślanki. W mojej opinii im lepiej odciśniemy, tym dłużej można masło przechowywać.
Odciśnięte masło przełożyć do czystego naczynia (miseczka, talerzyk, maselniczka), a maślankę można wypić!
Masło oczywiście warto przechowywać w lodówce, a na bieżące potrzeby poza nią, by łatwiej się rozsmarowywało.
A smak? Pyszny maślany, domowy.
Ciekawy pomysł dla rodziców:
Wlej śmietankę do czystego słoika i dobrze go zakręć. Wręcz swoim dzieciom i poproś je, by wstrząsały słoikiem ile sił w rękach. Mogą to robić np. podczas oglądania filmu. Myślę, że będą zachwycone tym, że zrobiły swoje własne domowe masło 🙂
Zapraszam na mojego Facebook’a, gdzie można obejrzeć film dokumentalny z tego procederu (KLIK).
Warto spróbować
E.