Szybki wpis z szybkim przepisem na szybki kompot z jabłek.
- Jabłka dowolnej odmiany umyć i poćwiartować, usuwając gniazda nasienne.
- Wpakować do czystych i wyparzonych słoików (im więcej tym bardziej intensywny smak, ja wkładam ile się da).
- Zalać gorącą zalewą, aż po same brzegi.
Zalewa : na 1 litr wody od 20 do 40 dag cukru (w zależności od naszych upodobań smakowych). W celu urozmaicenia można dodać : cynamon, goździki, gałkę muszkatołową czy inne lubiane przez nas aromatyczne przyprawy. - Zakręcić.
- Pasteryzować na małym ogniu ok 30 minut.
- Wyjąć i słoiki ustawić na zakrętach.
- Pozostawić do swobodnego ostygnięcia.
- Najlepiej spożyć w ciągu roku, ale mi zdążyło się odnaleźć w spiżarni nawet i dwu letnie słoiki, a skoro napisałam ten post, to znaczy, że żyję.
Poszukiwaczy bardziej dekoracyjnych przetworów odsyłam do tego przepisu: KLIK.
PozdrawiamElżbieta