Przekąski na każdą okazję robię szybko i zawsze z przyjemnością.
Do ich stworzenia potrzebuję jedynie klasyczne ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej, może być takie jak na pizzę oraz ulubione dodatki. Z dodatków polecam ser w każdej postaci, ale tak na prawdę można użyć wszystko co mamy w lodówce.
Przekąski można upychać dodatkami „na bogato”, jednak ja preferuję oszczędną wersję. Nie dlatego, że skąpię składników, po prostu taka forma bardziej przypomina mi przekąskę.
Jak robię takie przekąski?
Drożdżowe ciasto rozwałkowuję cienko i od razu wykrawam pożądane kształty. Nie trzymam się linijki, po prostu wycinam mniej lub bardziej nieregularne prostokąty. Oczywiście forma jest tutaj dowolna.
Obsypuję dodatkami.
Ja jestem zwolennikiem im mniej tym lepiej. Przekąska to nie jest pizza, więc nie daję żadnego sosu i mnóstwa dodatków. Preferuję pojedynczy rodzaj sera i dowolną przyprawę w postaci suszonego liścia dowolnego ziela przyprawowego.
Na zdjęciach mamy przykład przekąski na każdą okazję z korbocami* oraz majerankiem.

*Korboce to rodzaj sera w charakterystycznej formie sznurówki, pochodzący z Podhala.
Przekąski przygotowuję ekspresowo. Przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Piekę 15 minut na opcji góra-dół w temperaturze 200*C. Następnie zmieniam ustawienia na grill od góry, by przekąski pięknie się zarumieniły – to trwa dosłownie chwilkę, trzeba obserwować.
Gotowe przekąski na każdą okazję można podawać na gorąco lub można poczekać aż przestygną.
Przekąski sprawdzają się na każdym stole i zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem wśród gości. Dowolność ich wykonania spowoduje, że każdy dopasuje ich smak do własnych preferencji.
Polecam przekąski na każdą okazję z ciasta drożdżowego.
A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na szybkie przekąski? Podzielcie się przepisami w komentarzu 🙂
Pozdrawiam, Elżbieta
Dodaj komentarz