Przekąski na każdą okazję

Prze­ką­ski na każ­dą oka­zję robię szyb­ko i zawsze z przyjemnością.

Do ich stwo­rze­nia potrze­bu­ję jedy­nie kla­sycz­ne cia­sto droż­dżo­we w wer­sji wytraw­nej, może być takie jak na piz­zę oraz ulu­bio­ne dodat­ki. Z dodat­ków pole­cam ser w każ­dej posta­ci, ale tak na praw­dę moż­na użyć wszyst­ko co mamy w lodówce.

Prze­ką­ski moż­na upy­chać dodat­ka­mi „na boga­to”, jed­nak ja pre­fe­ru­ję oszczęd­ną wer­sję. Nie dla­te­go, że ską­pię skład­ni­ków, po pro­stu taka for­ma bar­dziej przy­po­mi­na mi przekąskę.

Jak robię takie przekąski?

Droż­dżo­we cia­sto roz­wał­ko­wu­ję cien­ko i od razu wykra­wam pożą­da­ne kształ­ty. Nie trzy­mam się linij­ki, po pro­stu wyci­nam mniej lub bar­dziej nie­re­gu­lar­ne pro­sto­ką­ty. Oczy­wi­ście for­ma jest tutaj dowolna.

Obsy­pu­ję dodatkami.

Ja jestem zwo­len­ni­kiem im mniej tym lepiej. Prze­ką­ska to nie jest piz­za, więc nie daję żad­ne­go sosu i mnó­stwa dodat­ków. Pre­fe­ru­ję poje­dyn­czy rodzaj sera i dowol­ną przy­pra­wę w posta­ci suszo­ne­go liścia dowol­ne­go zie­la przyprawowego.

Na zdję­ciach mamy przy­kład prze­ką­ski na każ­dą oka­zję z kor­bo­ca­mi* oraz majerankiem.

Prze­ką­ski na każ­dą oka­zję pod­czas przygotowania

*Kor­bo­ce to rodzaj sera w cha­rak­te­ry­stycz­nej for­mie sznu­rów­ki, pocho­dzą­cy z Podhala.

Prze­ką­ski przy­go­to­wu­ję eks­pre­so­wo. Prze­kła­dam na bla­chę do pie­cze­nia wyło­żo­ną papie­rem i wkła­dam do nagrza­ne­go piekarnika.

Pie­kę 15 minut na opcji góra-dół w tem­pe­ra­tu­rze 200*C. Następ­nie zmie­niam usta­wie­nia na grill od góry, by prze­ką­ski pięk­nie się zaru­mie­ni­ły – to trwa dosłow­nie chwil­kę, trze­ba obserwować.

Goto­we prze­ką­ski na każ­dą oka­zję moż­na poda­wać na gorą­co lub moż­na pocze­kać aż przestygną.

Prze­ką­ski spraw­dza­ją się na każ­dym sto­le i zawsze cie­szą się dużym zain­te­re­so­wa­niem wśród gości. Dowol­ność ich wyko­na­nia spo­wo­du­je, że każ­dy dopa­su­je ich smak do wła­snych preferencji.

Pole­cam prze­ką­ski na każ­dą oka­zję z cia­sta drożdżowego.

A Wy macie jakieś spraw­dzo­ne spo­so­by na szyb­kie prze­ką­ski? Podziel­cie się prze­pi­sa­mi w komentarzu 🙂

Pozdra­wiam, Elżbieta

PS. Jeśli uda­ło Wam się prze­czy­tać dzi­siej­szy post koniecz­nie zostaw­cie ślad w komen­ta­rzu pod postem lub na Face­bo­oku. Możesz też udo­stęp­nić go dalej w sie­ci. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *